Keylogger ve Usb keylogger nedir nasıl anlaşılır?
Keylogger ve keylogger çeşitleri, kurumsal firmaların en tehlikelisi Usb keylogger
1-Yazılım tabanlı Keylogger
İşletim sisteminize veya tablet ya da telefonunuza yüklenen bu yazılımlar klavyenizdeki tuş hareketlerini izlerler. Bu hareketleri kaydederek, kendi sistemine tanımlanan e-posta adresi veya
sunucuya, topladıkları bilgileri gönderirler. Bu keylogger, bilgisayarınıza ve cihazlarınıza, size gönderilen sahte resim/ belge vb dosyalar ile bulaşırlar. İlgi çekici bir reklam veya olağanüstü bir olay haberi ya da değişik biçimlerde oluşturulmuş yayınlar altına gizlenmiş de olabilirler. Sisteminiz güncel ve genel anlamada güvenirliği kabul edilmiş anti virüs programı ve benzeri yazılımlar kullanmıyor iseniz bu keyloggerların sisteminize bulaşması oldukça düşüktür.
- Anlık bilgi gönderebilirler.
- İzlenmesi zor olabilir.
- Fark edilmesi zordur.
- Yazılım atılmadığı sürece çalışmaya devam edebilir.
- Fark edilene kadar bilgiler çalınmış olabilir.
2-Donanım tabanlı keylogger (usb keylogger)
Bilgisayarınıza takılan bir donanım sayesinde aktif hale gelen keyloggerlara denir. Genel anlamda usb keylogger diye geçmektedir. Çünkü bu donanımlar klavye girişlerine takılmaktadır. (usb keylogger bilgisayarın arkasında, kasa ile klavye arasına takılan küçük bir cihazdır ve ilk bakışta bir ek aparat gibi görünebilir, dikkat çekici olmayabilir). Sisteminize bulaşma gibi bir lüksü yoktur. Sisteminize biri veya birileri tarafından takılır. Belirli bir zaman sonra geri sökülerek toplanan bilgiler incelenir.
Anlık bilgi göndermez.- Fark edilmesi kolaydır.
- İzlenmesi kolay olabilir. (kim taktı ve nerede takıldı)
- Fark edildiğinde hiçbir bilgi çalınmamıştır. (Sökülmeden önce)
Son zamanlarda bu aygıtların wifi özelliği olan usb keylogger versiyonları da çıkmıştır. Bilinen versiyonlarında en tehlikeli olanıdır. Donanım tabanlı olarak çalışır ancak yazılım tabanlı bilgi alışverişinde bulunabilir.
- Anlık bilgi gönderir.
- İzlenmesi zor olabilir.
- Fark edilse dahi birçok bilgi çalınmış olabilir.
- Bilgi aktardığı yer uzaktaki bir sunucu veya proxy üzerinden yapılandırılmış olabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !
İnternet güvenliği için altın kurallar
Yorum bırakınız.