İnternet güvenliği için altın kurallar.
İnternet güvenliği için altın kurallar.
- Bir siteden ansızın inen veya bir e-postandan habersizce gelen “.exe” uzantılı dosyaları kabul etmeyin. E-posta virüslerine dikkat edin.
- Halka açık internet hizmetlerinin olduğu yerlerde bilgisayar kullanırken önemli finansal işlemlerinizi yapmayın. O internetin bir başka kişi tarafından rahatlıkla izlenilebileceğini unutmayın.
- Her zaman telefon ve bilgisayarınızda antivirüs yazılımları kullanın ve bu yazılımları sürekli güncelleyin. Güvenlik için kullandığınız programların cracklenmiş (kırılmış,sahte) yazılımlar olmamasına dikkat edin. Her kırılmış yazılımın boş yere kırılmadığını, bir amaca hizmet ediyor olabileceğini unutmayın.
- İnternet alışverişleri ile hiç işim olmaz diyorsanız kartlarınızı internet üzerinden alışverişe kapatın.
- İnternetten yaptığınız her alışverişin fatura ve teslimat bilgilerini saklayın. ürün aldığınız ürün değil ise elinizde bilgi ve evrak olması açısından çok önemlidir
- Güvenliğinden şüphe duyduğunuz sitelere kişisel bilgilerinizi girmeyin.Güvenilirliği ispatlanmış, güvenilir olan şirketlere ait sitelerinden alışveriş yapın. Siteye girdiğiniz anda araç çubuğundaki http yazısınına dikkat edin. Siteye kullanıcı adını veya özel bilgilerinizi girer,ceğiniz esnada o yazının https şekline dönüştüğünden emin olun. Bu konu hakkında şu konumuzu inceleyin. İnternet güvenliği’nin olmazsa olmazı.
- Https, siz ile giriş yaptığınız site arasındaki haberleşmenin şifrelenerek yapılması demektir. Örneğin siteye giriş yaptınız ve kredi kartı numaranızı girdiniz. Bu kart numarası karşı tarafa numara olarak değil 1-,-*?%45’^+%&%/+/(++^+FDE+^’%’ şeklinde iletilmesidir.
- Https güvenliği olmayan sitelerden alışveriş yapmayın.
- Her sitede farklı şifre kombinasyonları kullanın. Akılda tutmak zor olabileceğinden dolayı aynı şifreyi her sitede kullanmayın. Bunun yerine kendinizce her siteye uygun şifreleme metodu yaratın. Örneğin;
“hepsiburada.com şifre hepsİburadA3435isminiZ?”
“gittigidiyor.com şifre gittİgidiyoR3435isminiZ?”
“sahibinden.com şifre sahiBindeN3435isminiZ?
Metod: Üye olduğum her sayfanın ilk 5. harfi ve son harfi büyük, sonra yaşadığım şehirlerin plaka kodu ardından adım ve soru işareti kombinasyonu yapmalıyım.
- İnternet üzerinden yapacağınız alışverişlerde HER ZAMAN sanal kart kullanın. Bu konu hakkında şu yazımızı okuyun.
- HİÇBİR ZAMAN cebe ödeme yöntemini kullanmayın. Konu hakkındaki tehlikeleri bu yazımızda anlatmıştık.
- Çocuklarınızı internet ortamında koruyun. İnternet üzerinde çocukların güvenliği yazımıza göz atın.
- Sitemizi takip edin. Dolandırıcılık ve sahtecilik konularında yazılarımızı inceleyin.
Bilişim dünyasında %100 güvenlik sağlanamayabilir; ancak önlem alabiliriz.
ait olduğu bölüm
3Yorum
Yorum bırakınız.